Clubkampioenen 2018: Brent, Gerben, Quentin en Vincent

07|01|2018 Hoofddorp – In het eerste weekend van 2018 werden de laatste drie klassen voor de clubkampioenschappen HTC 2017-2018 verspeeld. Op vrijdagavond 5 januari stonden 22 man te trappelen om 2018 sportief goed te beginnen met het B-kampioenschap. Zaterdag 6 januari was de jeugd aan de beurt en op zondag 7 januari werd de A-klasse gespeeld.

B-klasse

De deelnemers waren in de voorronde verdeeld over twee 5 kampen en twee 6 kampen. Na deze voorronde zouden de nrs 1, 2 en 3 doorgaan naar de hoofdronde, de rest naar de troostronde. Door hun hoge rating waren Mark Zaal en Tom Hoogervorst de favorieten om elkaar pas in de finale te treffen, maar daar dachten een aantal andere deelnemers anders over.

In poule A begon Mark voortvarend door van nieuwkomer Ion Ermurachi te winnen. Rick v.d. Bosch deed hetzelfde tegen Hans Franken en Sjoerd Lageweg, die de eerste ronde vrij was, won ook zijn eerste wedstrijd tegen Ion. In de derde ronde stonden Mark en Rick tegenover elkaar en Mark had in het begin erg veel last van de service van Rick, maar won toch in drie games. De verrassing kwam in de laatste wedstrijd tussen Mark en Sjoerd die beiden nog ongeslagen waren. Het werd een spannende pot die uiteindelijk in de vijfde game met 11-9 naar Sjoerd ging. Rick werd derde voor Hans en Ion

In poule B deed Tom wat van hem verwacht werd en won al zijn vijf wedstrijden, alleen de laatste wedstrijd tegen Richard Tates leek, als je naar de gamestanden kijkt, spannend. Niets is minder waar. Richard is op dit soort dagen altijd zeer sociaal en laat iedereen winnen en wil eigenlijk alleen maar leuke partijen spelen en dat deed hij deze avond ook en verloor, als tweede geplaatst, al zijn wedstrijden en werd zesde. De taak als tweede werd overgenomen door een andere nieuwkomer Ioannis Avakov die alleen van Tom verloor. De andere deelnemer die meeging naar de hoofdronde werd verrassend Rinus van Mourik. Dat zag er na de eerste twee partijen niet naar uit want daarin trof hij Tom en Ioannis, maar vervolgens won hij van Richard, Rein Lageweg, die vierde werd, en Niels v.d.Lem die vijfde werd.

Poule C leek een makkelijke prooi te worden voor Dave van Hees. Hij won zijn eerste vier wedstrijden waarbij opgemerkt dat hij de grootste moeite had met Karel Jorritsma in de derde ronde (11-9 in de vijfde game) en trof in de laatste wedstrijd Gerben Posthumus. Gerben had toch wel enigszins verrassend in de derde ronde van good old Dick Ouburg in vijf games verloren. Maar Gerben was zeker van de tweede plek omdat hij van Wouter Sonderwal had gewonnen en die kon hooguit nog gelijk komen met Gerben, maar de onderlinge wedstrijd is in dit geval beslissend voor de eindklassering. In de onderlinge confrontatie tussen Gerben en Dave werd het 3-1 voor Gerben die hierdoor eerste werd. Wouter werd derde doordat hij van nummer drie geplaatst Karel Jorritsma had gewonnen. Karel eindigde gelijk met Dick, die na zijn stunt tegen Gerben alleen nog van Paul Cattel had gewonnen. Karel werd vierde voor Dick en Paul.

In poule D deed Dirk van Driel hetzelfde als Tom in poule B en won al zijn wedstrijden, alhoewel hij in de laatste wedstrijd de grootste moeite had tegen de ook nog ongeslagen Jeroen v.d. Bos. Verrassend werd Steve Cheung van een plaats in de hoofdronde afgehouden door Marco Warmerdam. Laatste in deze poule werd Hilbert Kroezen.

Vervolg troostronde
Voor de troostronde hadden 10 leden zich geplaatst waarvan er vier een tussenronde moesten spelen om in de ¼ finale te komen.
Richard plaatste zich voor de ¼ finale door van Ion te winnen, hetzelfde deed Paul door van Hilbert te winnen. Paul trof vervolgens Hans en won die wedstrijd zeer verrassend en leek in de halve finale opnieuw voor een stunt te gaan zorgen tegen Karel Jorritsma die in de ¼ finale van Niels had gewonnen. De partij tussen Paul en Karel werd een spannende vijf gamer waarbij Karel met 11-7, 10-12, 12-10, 8-11 en 11-9 zich op kon maken voor de finale.
Onderin het schema won Steve van Richard en vervolgens ook van Dick Ouburg. Dick had Rein uitgeschakeld en kon zich door het verlies tegen Steve gaan opmaken voor zijn tweede wedstrijd om de derde plaats. Op 22 december werd Dick derde in de troostronde van de C klasse. Nu moest hij tegen Paul, maar beide heren besloten om niet meer in het strijdperk te komen en zo werd het dus een gedeelde derde plaats. Opmerkelijk feit bleek na afloop dat Dick de enige was die avond die van de latere kampioen had gewonnen, zie de voorronde. De finale van de troostronde werd gewonnen door Steve. Karel werd dus tweede maar had in de loop van de avond een lichte bovenbeenblessure opgelopen en besloot daarom af te zien van deelname aan de A kampioenschappen op zondag.

Vervolg hoofdronde
Hier waren dus 12 mensen voor geplaatst waarvan er 8 een tussenronde moesten spelen. De poulewinnaars Sjoerd, Gerben, Tom en Dirk waren rechtstreeks geplaatst voor de ¼ finale. In die tussenronde won Wouter toch wel verrassend met 3-1 van Jeroen. Bij de andere partijen waren geen verrassingen. Rick won van Ioannis. Mark van Rinus en Dave van Marco. Voor de ¼ finale hadden we nu de wedstrijden Sjoerd tegen Wouter, Rick- Gerben, Dirk- Mark en Dave tegen Tom. Ook hier zorgde Wouter voor een bijna verrassing tegen Sjoerd. Er moest een vijfde game aan te pas komen die met 11-5 door Sjoerd werd gewonnen. Gerben had de lastige service van Rick goed onder controle en haalde daarmee de angel uit Rick zijn spel en plaatste zich met 3-1 voor de halve finale tegen Sjoerd. Twee oud kampioenen van de B klasse, Mark en Dirk, troffen elkaar in het onderste gedeelte van het schema. Normaal gesproken altijd een lange partij, maar dit keer maakte Mark snel een eind aan de illusies van Dirk (3-0) en plaatste zich voor de halve finale. De tegenstander kwam uit de partij Tom – Dave. Helaas ontbreken de uitslagen maar Tom plaatste zich voor deze halve finale.

Halve finale
Gerben ging door waar hij, op een klein missertje in de voorronde na, al de hele avond mee bezig was en won overtuigend met 11-8, 11-9 en 14-12 van Sjoerd. De andere halve finale was vooraf de geplande finale Mark-Tom. Hier troffen dus twee ras verdedigers elkaar waarbij Tom nog de meeste aanvallende inspiraties heeft. Tom kwam voor in de eerste game maar Mark knokte zich terug. Lange schuifrally’s volgden en de scheidsrechter had moeite om wakker te blijven. Mark won uiteindelijk met 13-11 en zette die opmars door tot 4-1 in de tweede game. Tom werd op dat moment erg boos op zichzelf en sloeg bijna blind een bal hard langs Mark zijn forehand. Dat leek Tom een extra zetje te geven en Mark werd onzeker. De wedstrijd kantelde in zijn geheel en na de 1-4 achterstand won Tom deze game met 11-5! Ook de derde en vierde game gingen naar Tom.

Over wie de finale zou winnen waren de toeschouwers het niet met elkaar eens. De ene vond dat Gerben makkelijk zou winnen, de ander was van mening dat Tom het afgelopen jaar zoveel progressie had gemaakt waardoor hij weleens de jongste B kampioen kon worden. Maar Gerben liet duidelijk zien wie aansprak zou maken op die titel. Met veel en snel aanvallend spel gaf hij Tom geen kans en met 11-3, 11-8 en 11-5 kan zijn naam voor de eerste keer op de wisselbeker gezet worden. De strijd om de derde plaats was een herhaling van de poulewedstrijd tussen Mark en Sjoerd. Ook nu ging het in vijf games, maar ditmaal was Mark de winnaar en eindigde Sjoerd net zoals vorig jaar als tweede.

Image00002 Image00003 Image00004 Image00005

Jeugd

Zaterdag was het de beurt aan de HTC-jeugdspelers om de titels te verdelen. Met één afmelding bleven er 21 spelers over, verdeeld over kadetten/junioren (8 deelnemers) en welpen/pupillen (13 deelnemers).
De oudste jeugdleden speelden op de meest eerlijke manier: in een achtkamp werd bepaald wie de sterkste was. Tot de laatste wedstrijd waren Tim Hoefnagel en Quentin v.d. Schinkel beiden ongeslagen. Quentin versloeg Tim en werd daardoor eerste. Tim eindigde als tweede, gevolgd door Maarten Koopmans op de derde plaats.
In de jongste categorie weer een aantal nieuwe gezichten. Altijd leuk om te zien hoe snel de spelers beter worden. Na de poulewedstrijden werd er in een troostronde en een hoofdronde verder gespeeld. De troostronde werd gewonnen door Cindy Cheng, net voor Coen Fronik. In het hoofdtoernooi was Vincent Suiker oppermachtig. Hij werd dan ook clubkampioen bij de welpen/pupillen, gevolgd door Nick (2e) en Thomas Purwanto (3e).

Na de finales was het tijd voor patat, en daarna rond-de-tafel in vele vormen. Linksom, rechtsom, met links, met rechts, penhouder, hoge ballen, kleine ballen, van alles kwam voorbij. Simon was perfect als aangever, nogmaals bedankt! Lorenzo, Nick en Thomas Purwanto waren zeer goed op dreef, en het was iedere ronde bijna onmogelijk om de broers uit de finale te houden. Aan het eind had Nick Purwanto de meeste punten gescoord, goed gedaan!

Image00001 IMG_2888

A kampioenschap

Op zondagmiddag stonden er 13 leden klaar om uit te maken wie de opvolger van Tim Gras zou worden. De titel was vacant omdat Tim door andere tafeltennis perikelen niet mee kon doen. De 13 leden speelden in de voorronde in twee vierkampen en één vijfkamp. De nummers 1 en 2 gingen direct door naar de ¼ finale hoofdronde, de nrs 3 speelden een driekamp voor de resterende twee plaatsen in de hoofdronde. De verliezer van de driekamp mocht daarna met de overige deelnemers spelen om de plaatsen 9 t/m 13. Alle spelers van de eerste twee teams plus trainer/speler Maurice Schulte hadden ingeschreven en dit zevental werd aangevuld met zes B spelers.

In poule A waren Maurice Schulte, Danny Franken, Erik Zwiers, Simon van Bree en Wouter Sonderwal ingedeeld en deze hielden zich netjes aan wat de plaatsingsvolgorde volgens de ELO rating. Geen echte uitschieters, op één partij na werd alles in drie games beslist. De enige uitschieter die het vermelden waard is dat Maurice één game tegen Erik met 11-0 afsloot. In volgorde werd Maurice eerste, gevolgd door Danny, Erik, Simon en Wouter.

Poule B met Rodrigo Escobar, Brian Bakker, Tom Hoogervorst en Steve Cheung gaf een zelfde beeld als poule A, en in volgorde zoals hiervoor genoemd eindigden deze spelers de vierkamp.

In poule C ging het iets anders, maar door het grote krachtsverschil was tussen enerzijds Edward van Vliet en Brent Bakker tegen Sjoerd Lageweg en Dirk van Driel het al voor aanvang al duidelijk wie de nummers 1 en 2 zouden worden. In de eerste wedstrijd hield Edward zich in tegen Dirk, maar anders hadden we hier ook een 11-0 kunnen noteren. In de laatste ronde speelden Edward en Brent om de eerste plaats. Dat werd een mooie partij die met 11-9 in de vijfde game door Brent werd gewonnen. Sjoerd werd derde door van Dirk te winnen.

Erik, Tom en Sjoerd konden hierna aan de driekamp beginnen voor de laatste twee plaatsen in de hoofdronde. Sjoerd moest het dus opnemen tegen twee verdedigers en hij wist dat de eerste wedstrijd tegen Tom meteen de belangrijkste was. Tom won uiteindelijk de vijfde game met 11-6. Sjoerd had toen de onmogelijke taak om van Erik te winnen en begon goed door de eerste game te winnen maar Erik trok daarna met twee keer 11-7 en 12-10 aan het langste eind. Door dit resultaat was Sjoerd uitgeschakeld en kon zich voegen bij de spelers voor de troostronde.

Troostronde
Deze troostronde was een vijfkamp met Sjoerd, Simon, Wouter, Steve en Dirk. Zeer verrassend werd deze gewonnen door Wouter die al zijn partijen won. Simon, Sjoerd en Dirk wonnen allemaal twee partijen dus moesten de onderlinge duels uitsluitsel geven. Na wat rekenwerk door Mark bleek dat Sjoerd tweede was geworden, Simon derde en Dirk vierde. Steve kon geen wedstrijd winnen en werd laatste.

Hoofdronde ¼ finale
Het inmiddels langzaamaan binnendruppelend publiek kon zich nu gaan opmaken voor een aantal mooie partijen van de beste spelers van HTC. Aan de bovenkant van het schema had Tom niets in te brengen tegen Maurice en verloor met 3-0. De wedstrijd Edward – Danny was een stuk spannender en werd gewonnen door Edward.
Aan de onderkant werd het een broederstrijd tussen Brent en Brian. De eerste twee games waren ontzettend spannend en gingen met 14-12, 13-11 naar Brent. Brian kon helaas het tij niet keren en verloor ook de derde game, nu met 11-6. Erik moest het opnemen tegen Rodrigo maar zag met heel klein verschil (10-12, 8-11 en 8-11) een halve finale plaats aan zich voorbijgaan.

Halve finales
Hierin trof Maurice Edward en Rodrigo moest het opnemen tegen Brent. Het publiek kreeg op beide tafels te zien waarvoor ze kwamen. Snel aanvallend spel, lange rally’s en mooie scorende punten. Maurice won de eerste met 11-8 waarna Edward de stand met 12-10 gelijk trok. Maurice pakte het daarop tactisch anders aan en daar had Edward geen antwoord op (11-1). Edward herpakte zich en bleef in de vierde game gelijk opgaan met Maurice die toch aan het langste eind trok en met 11-8 voor de tweede achtereenvolgende maal zich plaatste voor de finale.

De andere halve finale ging tussen Rodrigo en Brent. Beiden zijn zeer aanvallend ingestelde spelers die zowel dicht bij tafel als in tweede positie met forehand en backhand blijven aanvallen. Rodrigo won de eerste met 11-8, Brent de tweede met 11-8 vervolgens deden de heren dit weer opnieuw waardoor er een vijfde game eraan te pas moest komen die met 11-4 voor Brent was.

Strijd om de 3e plaats
Rodrigo moest het wederom opnieuw opnemen tegen een van de aanstormende talenten van HTC. Hij had in Edward een geduchte tegenstander die dat ook liet blijken: met 11-4, 11-7, 7-11 en 11-6 legde Edward beslag op de derde plaats.

Finale
Hier kregen de toeschouwers helemaal waar voor hun aanwezigheid. Maurice met veel ervaring en tactisch inzicht tegen een zeer snel aanvallende Brent. Korte rally’s werden afgewisseld door lange rally’s waarbij Maurice vaak Brent naar achteren dwong en liet lopen, maar Brent het heft vaak in eigen hand weer nam. Gelukkig voor het publiek werd het wederom een vijfde game. De eerste was met 11-6 voor Brent, de tweede voor Maurice met 11-9 waarna Brent weer met 11-9 voor kwam. De vierde game werd een overduidelijke 11-3 voor Maurice en het zag er na deze overduidelijke winst naar uit dat Maurice voor het eerst kampioen zou worden. Maar daar stak Brent een stokje voor. Bijna elke bal werd snel geopend, maakte niet uit of de service lang, kort of met veel backspin werd gespeeld, Brent zat er direct bovenop. Hij liep dan ook snel uit naar een grote voorsprong en de laatste twee punten liet Maurice het lopen en met 11-3 werd Brent kampioen 2017-2018 van HTC. Dus wederom een zeer jonge deelnemer (17 jaar) die na Tim Gras (vorig jaar bijna 15 jaar) kampioen is geworden. Deze resultaten zijn mede te danken aan Maurice die als trainer veel tijd stopt in het opleiden van jeugdige talenten.

Image00006 Image00007 Image00008

Nawoord
HTC kan terugkijken op een zeer geslaagde clubkampioenschappen 2017-2018. Verdeeld over drie avonden, één middag en één ochtend hebben we een vol programma gehad. De D klasse had 19 deelnemers, de C klasse 21, B klasse 22, de A uiteindelijk 13 en bij de jeugd waren er 22 inschrijvingen. Bij elkaar opgeteld zijn dat 97 deelnemers die op eigen niveau voor aantrekkelijke en spannende wedstrijden hebben gezorgd. Dit trok, naast de deelnemers, ook veel familie of andere belangstellenden. Dat laatste resulteerde ook een aantal keren dat het tot in de late uurtjes duurde (na 02.00 uur) voordat men het clubgebouw verliet.

De 75 deelnemers bij de senioren geeft een beetje een vertekend beeld omdat veel leden in twee klassen mocht inschrijven. In werkelijkheid hebben 57 leden meegedaan van de 125 die zich voor seniorenkampioenschappen konden aanmelden. Op zich geen slecht resultaat, maar gezien het ledenaantal voor verbetering vatbaar. Dus bij deze alvast een oproep voor volgend jaar!

Als laatste wil ik de mensen die tijdens de kampioenschappen de bardienst voor hun rekening nemen. Rick, Mark, Paul, René en nog een aantal die bijsprongen: ontzettend bedankt, super dat jullie dit hebben gedaan.

De toernooicommissie
Mark en Dirk