Recreanten ttv Huizen winnen van RTO HTC

Op woensdag 16 maart 2022 om 11.00 uur troffen de recreanten van ttv Huizen en de RTO leden van HTC elkaar voor de 3e keer met als inzet het veroveren van de felbegeerde wisselbeker. Beide verenigingen hadden de beker één keer gewonnen.

Bij deze ontmoeting zijn per vereniging twee teams van 4 leden opgesteld, waarbij de teams wel naar sterkte worden ingedeeld. Elke wedstrijd is een mix van oude en nieuwe telling. Er wordt gespeeld om twee gewonnen games, waarbij de eerste twee games tot de 21 punten gaan en om de 5 punten van service wordt gewisseld. Mocht er een derde game nodig zijn dan gaat die tot de 11 en om de twee punten service wissel.

Vlak voor de wedstrijd melden Robert-Jan te Beek van HTC 1 en Ed Appelboom van Huizen 1 zich af. Door deze afmelding schoof Ton Groeneweg van team 2 door naar team 1 en werd Joop v.d. Pol toegevoegd aan team 2. Voor HTC kwamen uit in het 1e team: Hans Franken, Dick Ouburg, Ton Groeneweg en Dirk van Driel. Team 2 bestond uit René Divendal, Ton Nieuwenhuijzen, Ronald Arnoud de Calavon en Joop van der Pol.

Voor Huizen kwamen achter de tafel Paul van Zomeren, Bert v.d. Zwaan, Ben Tessensohn en Piet Versteeg in het 1e team en Fred Wolfs, Marius Hettema, Arie Hoek en Martijn Hendriksen in team 2.

TTV Huizen - HTC

TTV Huizen – HTC

Dat er in deze wedstrijden niet met een hoog tempo werd gespeeld is natuurlijk niet gek gezien de gemiddelde leeftijd, maar dat de techniek en tactiek na jaren niet verdwenen is was duidelijk te merken. Een aantal spelers hebben rond de 50 jaar ervaring en hebben in de vorige eeuw op landelijk en 1e klas, in die tijd de hoogste afdelingsklasse, niveau gespeeld. Hierdoor wordt deze ontmoeting ook wel de wedstrijd om de rollatorcup genoemd. Dat de spelers in de loop der jaren wel mee zijn gegaan met de ontwikkeling blijkt wel uit het gebruikte materiaal waarbij er niet wordt geschuwd om met korte of lange noppen te spelen, soms het bat draaien en ook wel aanvallend spelen met dit materiaal. Tel daar bij op dat er een aantal spelers het verdedigende spel aanhangen en je hebt alle ingrediënten om leuke wedstrijden te zien.

De eerste twee rondes gaven een gelijk opgaand beeld te zien. Bij de team 1 verraste Hans Franken om in 3 games van Ben Tessensohn winnen, die in zijn jonge jaren overgangsklasse (nu 3e divisie) heeft gespeeld. Dick Ouburg verloor in een spannende 3 gamer van Bert v.d. Zwaan. In de tweede ronde hadden 3 van de 4 wedstijden een beslissende 3e game nodig waarbij de wedstrijd tussen Ton Groeneweg en Bert v.d. Zwaan uiteindelijk met 14-12 gewonnen werd door Bert. Na twee rondes waren Paul van Zomeren, Bert v.d. Zwaan, Hans Franken en Dirk van Driel nog ongeslagen. Stand halverwege tussen deze teams 4-4.

Bij team 2 bijna een gelijk beeld als bij de eerst team. Fred Wolfs was niet gelijk met zijn Huizen teamgenoten gekomen en amper binnen moest hij aan de bak en verloor dik met -5,-6 van Joop. De meeste wedstrijden gaven een zeer gelijk opgaand beeld te zien zoals Ronald tegen Arie (21-19, 22-20) en 3 wedstrijden in de eerste twee ronden hadden een beslissende 3e game nodig. De stand halverwege was 5-3 in het voordeel van HTC, waarbij alleen Joop en Martijn nog ongeslagen waren.

Rond 13.00 uur tijd om even halverwege wat te rusten en de broodjes, verzorgd door René (René nogmaals bedankt), op te peuzelen en elkaar nog iets beter te leren kennen.

Ook het tweede gedeelte van de strijd gaf een bijna gelijkwaardig beeld. Bij team 2 werden de 4 wedstrijden in de 3e ronde alle in twee games gespeeld en werden de punten eerlijk verdeeld.

Zo’n zelfde beeld was er bij team 1, ook alles in twee games, maar wel met een opmerkelijke wedstrijd. Schrijver van dit verslag was deelnemer van team 1 van HTC en kon dus niet alle wedstrijden volgen, maar telde wel enkele partijen en ook die van Dick Ouburg tegen Piet Versteeg en die had een opmerkelijk verloop. Dick kwam met 12-3 voor en leek op een simpele overwinning af te gaan. Maar Piet vocht terug en maakte in het volgende deel een bijna identieke punten winst waardoor de stand op een gegeven moment 16-16 werd en je dus zou denken dat Piet zou doorstomen. Maar ook hier stopte de opmars en werden de punten verdeeld, Dick kwam voor met 20-18 waarna Piet de stand weer gelijk trok om uiteindelijk met 23-21 te winnen. De tweede game leek een beetje een kopie van de eerste te worden, maar in dit geval nam Piet de voorsprong. Via 6-1, 9-3 leek hij op weg om simpel in twee games te winnen, maar Dick rechte nog eens een keer zijn rug en kwam terug tot 14-16 waarna beiden weer eerlijk de punten verdeelden. Piet won met 21-17.

Het is dan wel een vriendschappelijke ontmoeting, veel plezier achter de tafel maar ook degene die niet speelden waren duidelijk aanwezig met hun aanmoedigingen en hun aanwijzingen tijdens en tussen de games door. En dat wierp vruchten af, voornamelijk bij het eerste team van Huizen wat in de 3e ronde 3 van de 4 wedstrijden won.

In de laatste ronde bij het eerste team stonden twee ongeslagen spelers Paul van Zomeren van Huizen en Dirk van Driel van HTC tegenover elkaar. Paul begon voortvarend en nam in het eerste deel een ruime voorsprong, genoeg om de eerste game met 21-18 te winnen. De tweede game verliep anders en halverwege de game stond Paul even stil en vroeg zich af waarom plots het niet meer lukte. Dirk won deze game met 21-16 en Paul ging in overleg met Ben met de vraag of zijn eigen conclusie klopte. Waar hij mee zat dat hij de lichte, simpel ogende topspinballen van Dirk telkens in het net blokte. Conclusie: er zat weinig of geen effect in, althans veel minder dan dat het oogde. Dat had Ben ook gezien, dus het strijdplan was gemaakt. Maar waar hij geen rekening mee had gehouden was dat Dirk dat ook wel wist en met weer een andere tactische vondst klaar stond, en ook dat Paul meteen al met een foute service begon, later gevolgd door nog twee foute services. Tegen dat (on)geluk stond wel dat hij 2 mazzelballen had waar Dirk helemaal niets tegen kon doen. Daardoor ging de strijd gelijk op en bij de stand 6-6 kon Dirk uitbouwen naar 8-6 en deze voorsprong gaf hij niet meer uit handen en met 11-9 won. In deze laatste ronde bij het eerste team won Hans zijn derde wedstrijd en wonnen Ben en Piet hun partijen van Dick Ouburg en Ton Groeneweg. Eindstand bij het eerste team: HTC 7, Huizen 9.

Bij team 2 moest HTC zien zijn voorsprong vast te houden of zelfs uit te breiden. Natuurlijk waren de spelers van Huizen niet van plan aan dat feestje mee te doen en in de derde ronde werd het een duidelijk status quo. De partijen die werden gewonnen waren overduidelijk, geen spannende twee punten verschil of een 3e game. Zowel HTC als Huizen wonnen 2 wedstrijden. Dat was in de laatste ronde heel anders. Ton Nieuwenhuijzen won met 21-11, 19-21 en 11-9 van Fred Wolfs. Ronald – Marius ging met 17-21, 21-19 en 9-11 naar Marius. Stand op dat moment 7-5 voor HTC. Bij het begin van de laatste wedstrijden was inmiddels de uitslag van het eerste team bekend wat dus betekende dat als een van de verenigingen de beide laatste twee wedstrijden zou winnen, deze ook de winnaar van deze editie zou zijn. Maar het werd spannender. Joop v.d. Pol en Martijn Hendriksen waren beiden nog ongeslagen en Martijn bleek met 21-15 en 21-18 de sterkste speler van team 2 te zijn. Op het moment dat Joop en Martijn klaar waren stonden René en Arie nog te spelen en had Arie net de tweede game gewonnen waardoor er een beslissende 3e game gespeeld moet worden. René had de week voor de ontmoeting plots zijn draai in de competitie gevonden en dat gaf veel vertrouwen en met een aantal lange rally’s trok René de wedstrijd naar zich toe en won met 11-7.
Eindstand tussen teams 2: HTC 9, Huizen 7.

De totaal stand was dus 16-16 wat betekende dat er één beslissend dubbel gespeeld zou worden. Voor HTC kwamen Ronald en René achter de tafel en voor Huizen waren dat Marius en Martijn. Of Martijn en Marius vaker met elkaar hebben gedubbeld weet de schrijver niet, maar René en Ronald hebben dat zeker niet gedaan en dat was duidelijk in het spel en uitslag te zien. Met 21-13 en 21-10 wonnen Marius en Martijn en zodoende kon de beker met grote oren weer een jaar in de prijzenkast van Huizen pronken. Na nog een gezellige nazit vertrokken de laatste deelnemers rond 16.00 uur en met revanche gedachten wordt al uitgekeken naar de volgende ontmoeting en die zal in Huizen zijn.

Persoonlijke resultaten:
HTC 1: Dirk 4 gewonnen, 0 verloren, Hans 3-1, Dick 0-4, Ton 0-4
HTC 2: Ton 2-2, Ronald 2-2, René 2-2, Joop 3-1

Huizen 1: Paul 3-1, Bert 2-2, Ben 2-2, Piet 2-2
Huizen 2: Fred 0-4, Marius 3-1, Arie 0-4, Martijn 4-0

Maart 2022
3D.