Emmy Nieman wint verrassend het Plankentoernooi 2018

5-5-2018 Hoofddorp – 26 HTC leden hadden het barbecue en strandweer op zaterdagavond 5 mei getrotseerd om deel te nemen aan het 19e Plankentoernooi. Behalve dat er op een andere avond dan de afgelopen 18 jaar (vrijdag) werd gespeeld was ook de opzet anders.
Dit jaar geen troostronde, maar de eerste ronde diende als plaatsingsronde waarna iedereen overging naar de hoofdronde waar een direct afvalsysteem werd gehanteerd. Ook werd er niet meer naar klasse ingedeeld maar categorieën die waren bepaald aan de hand van de ELO rating. Wat wel bleef is dat het klasse/categorie verschil werd gecompenseerd door puntenvoorsprong voor de deelnemer uit de laagste categorie, spelen tot de 21 en om de 5 punten van service verwisselen en natuurlijk de al ouderwets plank.

De 26 deelnemers waren verdeeld over twee 5 kampen en vier 4 kampen, waarvan de nummers 1 in de vervolgronde een bye kregen.

In poule A viel al meteen een daverende verrassing te noteren. Mark Zaal was als sterkste ingedeeld en dus moest hij aan iedereen punten voorsprong geven en had het in zijn eerste wedstrijd al zeer moeilijk tegen Maarten Koopmans. Hij moest Maarten 14 punten voorgeven en met zeer veel moeite kon hij dat recht trekken. (21-18, 14-21 en 21-19). Maar in zijn tweede wedstrijd tegen Emmy Nieman had hij geen schijn van kans. Emmy, eerste ronde verloren van Niels v.d. Lem, kreeg ook 14 punten voor maar won met 21-19 en 21-7! Emmy werd uiteindelijk eerste voor Mark, Ton Groeneweg, Maarten en Niels.

In poule B weinig verrassingen. Rijko won al zijn partijen in twee games en werd eerste. Tweede werd Ed Pommerel die wel verrassend in zijn eerste wedstrijd van Ralph Vergeer won. Ralph verloor alleen nog van Rijko en werd daardoor derde. Johan Huges werd vierde door zijn winstpartij tegen Paul Cattel die met lege handen bleef staan.

In poule C ging favoriet Sjoerd Lageweg meteen in zijn eerste wedstrijd onderuit tegen oud kampioen Henny Schrama. Henny verloor vervolgens zijn twee laatste wedstrijden van Marco Warmerdam en Paul Hogervorst. Sjoerd herstelde zich en won zijn volgende twee wedstrijden. Eindstand was dat Sjoerd en Marco gelijk eindigden maar doordat Sjoerd de onderlinge wedstrijd had gewonnen werd die eerste. Hetzelfde gold voor de derde en vierde plaats die in het voordeel van Paul uitviel.

In poule D viel de verrassing in de tweede ronde tussen Dirk van Driel en Cor Wagenaar. Cor, van nature al een verdediger, kwam soms verrassend uit zijn verdedigende stelling en zijn aanvallende ballen waren vaak direct een punt. Cor won in 3 games en won zijn overige twee wedstrijden en werd daardoor eerste. Dirk won zijn andere twee wedstrijden van René Divendal en Roy v.d. Roest. Roy bleef op nul punten staan door ook van René te verliezen, die daardoor derde werd.

In poule E deed Richard Tates eindelijk wat hij al jarenlang verzuimd, hij won als eerste al zijn wedstrijden. De andere drie deelnemers Marco Scheuter, good old Frits Freriks en Rob Murk wonnen van elkaar en hadden dus allemaal 1 punt. Dat werd dus games tellen en na 2 minuten rekenen door Mark Zaal bleek dat Rob tweede was, Frits derde en Marco vierde.

In de laatste poule, F, bleek na alle wedstrijden dat Mark iets meer moest rekenen. Wie vierde werd was niet zo moeilijk want Joop v.d. Pol had al zijn wedstrijden verloren. Maar Simon van Bree, Karel Jorritsma en Carel van Kempen hadden allemaal twee punten en onderling van elkaar gewonnen. De regels schrijven dan voor dat dan eerste gekeken wordt naar het onderlinge resultaat, is dat gelijk dan beslist het quotiënt van gewonnen en verloren games, daarna het quotiënt van gewonnen en verloren punten en als laatste redmiddel wordt er getost. Dat laatste hoefde nog net niet te gebeuren, maar onderling hadden ze van elkaar gewonnen en voor ieder gold dat ze 3 games gewonnen en verloren hadden. Dus puntentellen en na kort rekenwerk van Mark bleek dat Simon 118-109 had, Carel van Kempen 117-122 en Karel Jorritsma 118-122. Simon dus eerste, Karel tweede en die andere Carel derde.

Mooi op tijd kon begonnen worden aan de indeling voor de vervolgronde en werd er ook aandacht besteed aan de activiteiten op 26 mei, 1 en 2 juni. Op 26 mei viert HTC zijn 60 jarig bestaan. Overdag houden we een handicaptoernooi voor alle oud-leden, leden en RTO leden. Rond 17.00 uur de officiële opening met een woordje van de voorzitter en de wethouder sportzaken. Daarna barst het feest los met muziek en we sluiten dan rond 23.00 uur. Elk (oud)lid heeft hier bericht over gehad en ook alle wetenswaardigheden staan op de website. Inschrijving is gratis.
In het weekend van 1 en 2 juni organiseert HTC zijn bekende B jeugd kwalificatietoernooi in sporthal de Bloemhof in Aalsmeer. Bij dit toernooi kunnen jeugdleden uit het hele land proberen hun B licentie te behouden of te krijgen. De organisatie zoekt vrijwilligers om mee te helpen. Vrijdagavond opzetten van ca 32 tafels, afscheidingen, teltafels etc. Op zaterdag 2 juni zijn er tafelcommissarissen, runners, verzorging inwendige mens en ook aan het eind van het toernooi ’s middags weer het opruimen van alles. Voor meer vragen en opgaves kan men terecht bij Rijko Kramer.

Vervolgronde
Emmy, Rijko, Sjoerd, Cor, Richard en Simon hoefden dus niet in de eerste ronde te spelen en hadden zich al direct voor de 1/8 finale geplaatst. Wie dat nog wel moesten doen waren René die tegen Marco Scheuter moest spelen. René had al zijn 10 punten voorsprong nodig (20-22, 21-18 en 21-17) om zich bij de laatste 16 te scharen. Karel kon de 12 punten voorsprong die hij aan Ed moest geven niet wegwerken en verloor met 21-19 in de derde game. Marco Warmerdam won, ondanks de twee punten die hij aan teamgenoot Niels moest geven, zijn partij. Zo’n zelfde hobbel nam Carel tegen Johan. Ton moest vier punten voorsprong geven tegen Henny, maar poetste deze toch heel simpel weg. Ralph kreeg twee punten voor op Roy maar had die niet nodig want hij won zeer ruim (-8, -7). Tussen Rob en Maarten was het de eerste twee games spannend maar in de derde game was Maarten duidelijk de betere en stapte zo ook de 1/8 finale binnen. Dirk won heel simpel van Paul Cattel. Zeer verrassend was dat Mark zich voor de tweede keer liet verrassen en dit keer was er geen herstel. Mark als echte verdediger zou toch met de plank in de hand de grote favoriet moeten zijn maar hij stond tegenover good old Frits (74 jaar!) die in de jaren ’60-’70 van de vorige eeuw menige verdediger aan zijn zegekar bond. Frits kreeg 10 punten voor en dat was niet genoeg voor de eerste game maar wel voor de volgende twee games. Als laatste plaatste Paul Hogervorst zich bij de laatste 16 door in twee games van Joop te winnen.

1/8 finale
Emmy zette de zegereeks voort en won van René. Ed redde het niet ondanks de 10 punten voorsprong tegen Marco Warmerdam. Richard tegen Carel werd een spektakel stuk met lange en bijzondere ralley’s. Het publiek wat al uitgeschakeld was zat volop mee te genieten ook al omdat beide heren zich duidelijk lieten horen en daardoor ook het publiek opzweepte. Karel won dit mooie en sportieve gevecht uiteindelijk in drie games. Cor deed hetzelfde als Emmy en bleef ongeslagen tegen Ton. Verrassend was dat Ralph toch zeer gedecideerd van Sjoerd won in twee games. Ook een andere poulewinnaar kon zijn ongeslagen status niet volhouden. Simon verloor van Maarten. De partij tussen de oude garde Frits en Dirk (samen goed voor meer dan 100 jaar tafeltenniservaring) werd een lange pot. Ook hier had Frits startmoeilijkheden. De 7 punten leken voldoende maar Dirk kroop langzaam dichterbij en bij 16-16 leek het erop en erover voor Dirk. Maar Frits zette een tandje bij, ook in tactisch opzicht en liep uit naar 19-16. Dirk kwam weer terug en won de eerste uiteindelijk met 22-20. Frits was nu wel warmgedraaid en won daarna wel de tweede en derde game. De laatste die zich voor de volgende ronde plaatste was Rijko die van Paul Hogervorst won en als laatste van de drie spelers uit de hoogste categorie was overgebleven.

Kwartfinales
Hierin stonden tegenover elkaar: Emmy- Marco Warmerdam, Carel-Cor, Ralph-Maarten en Frits-Rijko.
Marco won zijn eerste game, ondanks de 10 punten die hij voorsprong moest geven, van Emmy om vervolgens toch de volgende twee games met lege handen te staan. Emmy stapte verrassend de halve finale binnen. Cor had geen kind aan de moegestreden Carel. Ralph-Maarten ging in drie games waarbij Ralph na de eerste game te hebben verloren zeer knap de tweede met 21-19 won. Helaas was de derde game een simpele prooi voor Maarten met 21-7. De laatste halvefinalist moest komen uit de partij Frits-Rijko. Beiden hadden al veel en lange partijen achter de rug en voor Frits ging de leeftijd ook een rol spelen. Maar Rijko speelde het ook slim en geduldig en won in twee games.

Halve finales
De ene halve finale was Rijko en Maarten. Rijko moest een verschil van 14 punten overbruggen en iedereen dacht, gezien het vertoonde speelbeeld van Maarten, dat dit te veel voor hem zou zijn. Maar ook hier bleef Rijko kalm, zocht de hoeken en de aanval op. Hij won nipt in drie games en kon nog even meegenieten van de andere halve finale.
De vraag was hier of Emmy het ook kon redden tegen verdediger Cor, velen dachten dat dit wel een prooi voor Cor zou worden ondanks de 7 punten voorsprong die hij aan Emmy moest geven. Emmy was de hele avond al rustig geweest, wachtte haar kans af en zocht met de forehand de aanval en als het kon sloeg ze dan hard en scherp de ballen in. Cor zag zich voor het eerst die avond geconfronteerd met een muur van vastheid en beradenheid tegenover zich en kon en durfde haast niet meer aan te vallen. Het werd uiteindelijk een zinderende derde game die door Emmy gewonnen werd.

Finale en strijd om de derde plaats.
De strijd om de derde plaats ging tussen Cor en Maarten die werd gewonnen door Cor. In de finale moest Rijko, inmiddels 7 partijen in de benen, het niet voor de eerste keer die avond 14 punten voorsprong geven aan zijn opponent. Op een enkele keer na was hem dat toch wel redelijk makkelijk af gegaan. Hier stonden trouwens trainer en pupil tegenover elkaar. Rijko had al eerder op de avond uitgelegd waarom het zo verrassend was dat Emmy zoveel won. Het blijkt dat Emmy rubber op haar eigen bat heeft dat de tand des tijds inmiddels heeft doorstaan en er dus ook weinig effect mee kan geven. Hierdoor heeft ze aangeleerd haar bat vrij open te houden en wat meer naar voren te slaan tijdens een aanvallende actie. En dat is nou net een van de oplossing om met het oude plankje te kunnen spelen. Of dit bij Rijko ook in zijn hoofd rondspookte is niet gevraagd, maar duidelijk werd dat ook nu Emmy vast was, bijna elke bal had en ook nu weer regelmatig de aanval zocht en Rijko ondanks zijn slimme spel en met een grote tactische bagage het zeer moeilijk had en een verrassing hing in de lucht. En die verrassing kwam er. Het aanwezige publiek, allen waren nog aanwezig, heeft zeer genoten van de wedstrijd en voor de zoveelste keer deze avond kregen ze een wedstrijd te zien van lange rally’s, zowel aanvallend als verdedigend spel. Om 23.50 sloeg Emmy de winnende bal en werd zo zeer verrassend Plankenkampioen(e) van 2018! Het toernooi inclusief de prijsuitreiking werd precies volgens het tijdschema afgesloten. De organisatie dacht de oude batjes en balletjes op te ruimen maar het bleek dat nog een 8 tal deelnemers de smaak te pakken hebben er nog een uurtje aan vast geplakt.

IMG_20180506_001141039

Dirk van Driel